Mini-vejledning til renovering af badeværelse
Vi har udarbejdet en guide til, hvis du selv skal renovere dit badeværelse
Når man skal bygge et nyt badeværelse eller renovere et gammelt, er det vigtigt, at arbejdet udføres korrekt og med største omhu. Badeværelset er det mest kritiske rum i en bolig, fordi der forekommer direkte vandpåvirkning samt en høj luftfugtighed gennem længere perioder. Utætheder i badeværelser kan resultere i alvorlige og omfattende skader på omkringliggende konstruktioner og hos underboen. Der findes derfor en række krav til udførslen, der gør sig gældende. I hovedtræk skal det dokumenteres, at badeværelset lever op til SBI-anvisning 252 for vådrum og det til enhver tid gældende bygningsreglement.
Ovenstående fokuspunkter må ikke betragtes som en udtømmende liste, men derimod en vejledning til hvad der især lægges vægt på, når projekter skal godkendes af PrivatBo.
Hos PrivatBo kan du få et materialekatalog over anbefalede materialer. Du kan selvfølgelig også altid få en snak med en tekniker om dit projekt.
Figur 1. Zoneinddeling
Figur 2. Vandtæthed og fald mod afløb
Illustrationer: SBi-anvisning 252, Vådrum, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet
Ovenstående skal dokumenteres på tegninger og beskrivelser, som også indeholder en materialespecifikation.
Derudover skal der redegøres for, hvordan gulv- og vægkonstruktioner tænkes udført samt eventuelt nedhægt loft.
Skal der etableres bad, hvor dette ikke har været før – f.eks. i et gammelt WC-rum – skal du søge byggetilladelse hos kommunen. Ved omdisponering af afløb mv. skal der også søges byggetilladelse. Bemærk, at der kan være forskellige krav i Frederiksberg og Københavns Kommune. Når projektet er godkendt hos PrivatBo, får du en fuldmagt til at søge om byggetilladelse.
Du skal også være opmærksom på, hvordan afløbsforhold ligger i etageadskillelsen, og hvordan loftet er udformet hos din underbo. Det kan være, at der skal etableres nyt loft hos underboen, eller at loftet skal malerbehandles.
PrivatBo skal godkende alle tilbud fra håndværkere, før arbejdet påbegyndes.
Når projektet er godkendt af PrivatBo, står du selv for at koordinere entrepriserne. Du skal huske at varsle ejendomskontoret samt dine naboer. At sætte et opslag op i opgangen og naboopgangene i god tid før larmende arbejder er en god ide.
Du eller dine håndværkere skal også huske at tage billeder undervejs i byggeprocessen. Dette skal bruges som kvalitetssikringsmateriale. Her er det især konstruktioner, samlinger og vådrumssikring, der bør være fokus på. Derudover skal du kontakte ejendomsmesteren, når bjælkelaget er blotlagt og før udstøbning.
Når arbejdet er afsluttet, skal du kontakte ejendomskontoret, som skal godkende det udførte arbejde.
På PrivatBos hjemmeside kan du se en eksempelsamling på godkendte projektforslag og læse yderligere om processen vedr. forbedringer i dit lejemål.
God arbejdslyst!